La publicació de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern determina les obligacions de transparència de les associacions i fundacions que exerceixen majoritàriament les seves activitats a Catalunya i que perceben fons públics. Aquest nova Llei afecta la nostra organització, ja que som una entitat de règim especial que percep fons privats i també ajuts públics.
Des de Càritas Diocesana de Girona fem públiques les diferents informacions com a exercici de transparència i rendició de comptes, tant davant dels nostres col·laboradors, com davant la ciutadania.
Avui més que mai les organitzacions hem de ser transparents a l’hora de comunicar la nostra tasca.
La creació d’aquest apartat no només respon una qüestió de lleis que obliguen sinó que és un compromís amb la mateixa entitat, amb els nostres socis, donants, persones ateses i amb la societat en general.
Càritas Diocesana de Girona, formada per totes les Càritas del Bisbat de Girona, és una entitat de l’Església catòlica, amb personalitat jurídica pròpia, que té com a objectiu promoure, coordinar, harmonitzar i realitzar l’acció social de la diòcesi, a la llum de l’Evangeli i de la Doctrina Social de l’Església.
Càritas s’organitza com una confederació de Càritas autònomes. Aquest tipus d’organització permet conservar l’autonomia de cada Càritas i afavorir la seva relació horitzontal amb les altres Càritas a fi d’assolir una harmonia i cohesió institucional. Permet treballar donant resposta a les realitats més properes i alhora establir criteris globals d’actuació. Més informació (enllaç organització terriorial: Càritas Cat., Cáritas Española, etc.)
52 Càritas Locals, repartides arreu del territori de la diòcesi de Giroan, formen part de Càritas Diocesana de Girona.
Pots consultar la seva ubicació, aquí (enllaç mapa )
Càritas du a terme la seva activitat gràcies a una diversitat de fons de finançament que podem agrupar en tres grans blocs: aportacions de particulars i empreses, iniciatives d’economia solidària i subvencions i ajuts públics. Es procura un cert equilibri entre recursos propis i subvencions, perquè hi ha una voluntat de no dependència excessiva de fons públics, per així conservar en tot moment el poder de decisió sobre on cal actuar.
Els recursos propis provenen dels donatius particulars i desinteressats de la comunitat cristiana i de la societat civil (col∙lectes a les parròquies, quotes dels socis, donatius de col∙laboradors…), donatius i ajuts d’empreses, caixes d’estalvi, etc. Les iniciatives d’economia solidària provenen d’experiències empresarials diverses i introdueixen un component social en les dinàmiques de mercat (unitat industrial de muntatge en cadena de bicicletes, servei de neteja industrial i domiciliària, rober‐botiga de roba de segona mà). Algunes d’aquestes experiències tenen com a objectiu la inserció laboral dels seus participants.
Els ingressos d’aquest any 2021 han estat de 10.155.237 euros i les despeses de 7.111.710 euros. El 85,07% s’ha destinat a l’acció social de l’entitat. (enllaç a les dades econòmiques)
Els comptes de Càritas Diocesana de Girona s’auditen anualment per la consultora GIAUDIT, SLP. Les dades econòmiques definitives de l’exercici són les que figuren als comptes anuals de l’entitat, inclosos a l’informe de l’auditoria externa.
2021 (pdf)
2020 (PDF)
2021
2020
Les subvencions i ajuts públics provenen d’una diversitat de fons: Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions, Generalitat de Catalunya, l’Estat i la Unió Europea.
2022
2021
2020
2022
2021
2020
Adjuntar 2 PDF
L’Acció Social se centra en l’atenció i l’acompanyament a les persones que es troben en situació o risc d’exclusió, en el seu procés de promoció i desenvolupament integral i en l’exercici dels seus drets, alhora que en la prevenció d’aquestes situacions de vulnerabilitat.
2022
2021
2020