El centre SARA de Sabadell reforça l’esperit d’acompanyament per la pandèmia
Amb la situació de la covid la llar-residència ha creat diverses accions fora del convencional per a mantenir l'entusiasme.
El Centre SARA porta 25 anys acompanyant a persones sense llar afectades pel VIH. Situat al barri de Covadonga, Sabadell, el centre té com a objectiu ajudar als seus participants, quinze persones en aquest moment, a aconseguir ser protagonistes de la seva pròpia vida. “No hi ha un temps limitat”, diu Mar Diéguez, directora del centre SARA, “cada persona necessita el seu temps, per això, per molt que sigui un espai d’acolliment temporal, el centre SARA acompanya a cada persona el període que necessiti. Aquí no fem fora a ningú”, explica orgullosa.
Al 2020 la pandèmia va provocar que s’haguessin de reinventar per a fer front a aquests temps adversos. “Si ha estat i continua sent difícil per a qualsevol, imagina’t per als usuaris” comenta Mar. Durant l’estat d’alarma han hagut d’incrementar les tutories individuals, als participants, substituir les visites mèdiques psiquiàtriques per consultes online, augmentar medicació per dormir o per a l’ansietat, entre altres accions. “Per a alguns era com tornar a la presó. Uns altres no ho van aguantar i van marxar” diu amb tristesa “com a adults lliures que són vam haver de deixar-los anar, això és una residència, no una presó”.
Com en tot, el més important és extreure la part positiva d’una situació que ha colpejat tan fort. En primer lloc, han aconseguit mantenir-se en zero casos de Coronavirus durant tot l’any i això enorgulleix a participants, treballadors i voluntaris. Miquel, que viu al centre des de fa un any i mig ho explica així “el respecte i l’ajuda mútua han augmentat a la llar residència durant la pandèmia. A més, hem lluitat contra la Covid i el resultat…zero positius! Estem molt orgullosos”.
A més, el centre ha creat diverses accions fora del convencional per a mantenir l’entusiasme. A nivell d’activitats, per exemple, van començar a fer una cosa que anomenen “Tertúlies cafè”. Una espècie de reunió on els professionals del centre expliquen amb llenguatge quotidià què signifiquen les mesures que aproven els governs durant la pandèmia. També van posar un projector de pel·lícules, més jocs de taula, passejos i fins i tot, comenta la Mar amb alegria, que un dia van demanar Take Away i cada persona va demanar el menjar a domicili que més els agradava. Petites activitats que han mantingut l’esperit i l’alegria en un moment tan complicat.
Un altre moment especial que no es pot obviar durant aquesta pandèmia són les festes nadalenques. Al centre, cada resident li escriu una carta als Reis Mags. Tots reben un regal i una carta escrita per les seves majestats. ‘Moltes vegades els fa més il·lusió la carta que el regal’, comenta la directora.
En paraules de Pedro, un voluntari del centre “la pandèmia ha vingut a reforçar-me la fe en el sentit del projecte SARA”. Moments molt difícils, però que no han aconseguit que s’allunyessin del seu objectiu que és acompanyar i fomentar l’autonomia dels seus usuaris. Això, sí sempre des de l’amor, el respecte i la integritat.